2022-08-16
100 éves a Corvin mozi – Jubileumi programsorozat szeptembertől november végéig!

100 éve, 1922. november 21-én nyitották meg a Corvin mozgóképszínházat. Nem sok mozi mondhatja el magáról, hogy megnyitását a kor egyik leghíresebb költője kifejezetten erre az alkalomra írt versével köszönti.

"Aréna - üdvözöllek.
Nagy mozdulattal, mint a régi aktor,
aki a hódolattól
súrolja bókoló kezével lenn a földet -
úgy üdvözöllek.
Ezrek,
kiktől a székek rengenek
s pillér és vasgerenda reszket.
Te rengeteg.
Fő és szem és szív. Emberek."...
(Kosztolányi Dezső, Szavak 1922)

De nemcsak Kosztolányi Dezső gesztusa miatt különleges: a régi filmszínházak közül az egyetlen, melynek neve a nyitás óta nem változott. A kilencvenes évek közepe óta a legnagyobb mozisikereket vetíti, és számos kulturális esemény, díszbemutató és filmfesztivál helyszíne is. Terveink szerint, ősztől a mozi két terme (Jávor, Karády) is csatlakozik a Budapest Film artmozi hálózatához, így a nézők, a korábbinál még színesebb kínálattal találkozhatnak. A mozi a továbbiakban 5 teremmel (Korda, Kabos, Jávor, Karády, Radványi) várja a közönséget.
Ünnepi programsorozatunkkal ennek az évszázadnak a legfontosabb állomásait, legendás bemutatóit idézzük fel. Maratoni filmnézéssel indítunk: a Corvin moziéjszaka a közelmúlt egyik legsikeresebb eseménye, s ahogy mindig, úgy most is egyetlen karszalaggal látogatható. Ezt követően visszatérünk a kezdetekhez: a Névadók mozija sorozatban a nyitástól az ötvenes évekig vetített fontos alkotások láthatók a magyar filmtörténet kiemelkedő alkotóitól, Az aranyembertől az Állami áruházig, az előadások előtt korabeli filmhíradóval. A Best of sorozatban a külföldi legendás bemutatókat idézzük, olyan filmekkel, amelyekre nem egyszer a „villamosmegállóig állt a sor” (E. T., Csillagok háborúja, Ben-Hur) –, s ez tényleg csak néhány cím az ünnepi műsorból – de nem feledkezünk meg a magyar kasszasikerekről sem: vetítjük a Kontrollt, az Üvegtigrist, a Macskafogót, a Vukot és a Csinibabát is. Meglepetés vendégeket is várunk, de lesz közönségtalálkozó és mozitörténeti séta is. A Best of Corvin néhány vetítését bevezeti, s az egyes magyar filmekhez kapcsolódó közönségtalálkozókat moderálja Kovács Gellért Filmszerész, filmes újságíró.

A teljes programról különösen szép kiállítású programfüzet is készült.

A Moziéjszakára karszalagokat és Corvin 100 többi vetítésére augusztus 11-től lehet jegyeket vásárolni.