2011-12-07
ÓRIÁSI SIKERE VOLT A LÉLEKKONCERTNEK

A Corvin moziban megrendezett segélykoncertre már délután hat órától gyülekezett a vendégsereg, hogy részvételükkel, közreműködésükkel segítsék a legelesettebbek ügyét. Az Önkormányzat az októberben elindított LÉLEK program keretében hirdetett szolidaritási akciót, hogy a kényszerűségből utcán élők is biztonságos, meleg és emberi méltósághoz való szálláshoz juthassanak, és hogy újraépítsék életüket. A LÉLEK Programot azok számára indították, akik józsefvárosi lakosként veszítették el otthonaikat. Értük szólt a zene is a közel három órás koncerten.

A nagysikerű rendezvény Kathy-Horváth Lajos és ifj. Kathy-Horváth Lajos virtuóz hegedűkoncertjével kezdődött. A komolyzenei tételek után a Repülő Kezek, Orosz Zoltán és Horváth Kornél duója szórakoztatta az összegyűlteket. Zenéjük nehezen sorolható bármely műfaji kategóriába, ötvözik a klasszikus, a jazz, és a folk zene elemeit, igazi 21. századi zenei kavalkáddal varázsolták el a közönséget.

Őket követte a Latin Duó fergeteges koncertje. Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor kettőse valódi mediterrán hangulatot hozott a ködös téli estébe. A két kiváló gitáros immár 11 éve muzsikál együtt klubokban, fesztiválokon, és saját szerzeményű latin dallamokra épülő improvizációikkal kivívták a közönség évtizedes szeretetét.

Az örömzenélés után rövid szünet következett, de még előtte Balogh József a Futureal képviseletében átadta az 1 millió forintos felajánlásukat a Józsefvárosi Gyermekjóléti és Családsegítő Központ vezetőjének, Várad Gizellának.

A szünetet követően a Prima Primissima-díjas Pál István „Szalonna” és bandája tolmácsolásában hallhattunk népzenei feldolgozásokat. Műsorukban közreműködtek az Állami Népi Együttes táncosai, Maksa Henrietta és Kökény Richárd is. Szalonna korunk egyik legkiemelkedőbb népzenésze, prímása, koncertjein egy évtizede csendülnek fel a Kárpát-medence leggyönyörűbb népzenéi.

A segélykoncert csúcspontja a sokszorosan díjnyertes fúziós zenét játszó Ferenczi György és a Rackajam fellépése volt. Ők az ország legvidámabb zenekarának vallják magukat, akusztikus hangszereken adják elő blues klasszikusokat és saját hangszerelésű dalaikat, sőt számos esetben magyar költők verseit választják dalszövegül, hogy ezzel is népszerűsítsék a költők versbe szedett gondolatait, és a magyar irodalmat.

A segélykoncert belépőjegyeiből befolyt összegből és az adományokból használati tárgyakat, eszközöket vásárol az önkormányzat, illetve a kerületben hajléktalanná váltak részére biztosított önkormányzati bérlakások felújítására fordítják.