Szabadság, Szerelem
A szabadság napja - Szabadság, Szerelem
filmdráma
(2006)
Rendező
Goda Krisztina
Színészek
Fenyő Iván (Szabó Karcsi) Dobó Kata (Falk Viki) Csányi Sándor (Vámos Tibi) Gesztesi Károly (Telki) Bánsági Ildikó (Karcsi anyja) Jordán Tamás (Karcsi nagyapja) Szávai Viktória (Hanák Eszter) Huszár Zsolt (Jancsi)

Megosztom

Bővebben a filmről

1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, a melbourne-i olimpiára készülnek. Ám a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme Vikin, a harcias műegyetemista lányon és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is.

Idestova egy évtizede foglalkoztatta a gondolat Hollywoodban befutott hazánkfiát, hogy filmet forgasson 1956-ról, így tisztelegve a magyar forradalom emléke előtt. Sokáig nem talált olyan történetet, amely igazán megragadta volna, és izgalmas, átélhető formában mutatná be az akkori eseményeket. "Véletlen egybeesés, hogy pont 1956. december 6-án indultam el Magyarországról, azon a napon, amelyiken a magyar vízilabda-válogatott véres elődöntőt vívott a szovjet csapattal Melbourne-ben - mondja a világhírű producer." Végül ez adta az ötletet a filmhez: a két párhuzamos történelmi esemény, ugyanakkor zajlott az olimpia, mint amikor itthon kitört, majd elbukott a forradalom.

Belépés a mozi pénztárában igényelt ingyenes jeggyel lehetséges.

Forgatókönyv
Gárdos Éva, Divinyi Réka, Bereményi Géza, Joe Eszterhas
Bemutatás időpontja
Forgalmazó
InterCom
Színes
Készítő országok
magyar