Magyar Mozgókép Szemle 2020 - Kisfilm blokk 3

Megosztom

Bővebben a filmről

A buszsofőr / The Bus Driver

Kategória: Kisjátékfilm
Hossz: 25 perc

Az 50-es évek elején járunk, Magyarországon. A kilencéves kisfiú szemszögéből ismerjük meg a világot, apát, anyát és az otthoni légkört. Nem úgy élnek, mint a szomszédaik, nincsenek barátaik, valamiféle keserves csend lengi körül életüket. A kisfiú ebben a furcsa fojtott légkörben is mindenben megtalálja a játékot: az óra kattogásában, régi könyvek rendezésében, elsárgult újságkötegek bunkerré alakításában. Sokszor mászik fel apja ölébe, és lapozzák együtt végig a nagy fényképalbumot, amely tele van képekkel és harckocsikkal. A múltból. Viszont amint érkezik valaki, apa szobáján kattan a zár, és anya sajnálkozva közli a jövevénnyel, hogy a férjét évek óta nem látták. A kisfiú nem érti, hogy apa miért bujkál, nem érti, hogy van a világban valami, ami veszélyes rájuk. A kisfiú legnagyobb öröme, amikor délután egy fél órára kimehet a közeli grundra, ahol a képzeletének köszönhetően egy farakást busszá változtat, amelynek ő a sofőrje. Egy nap egy Pobeda gurul a farakás mellé, ami teljesen kizökkenti a kisfiút. Ugyan tart a kocsiban ülő idegentől, de az autó annyira lenyűgözi, hogy szóba áll a férfival, aki kedvesen kérdezgeti, és igazi buszsofőrnek nevezi. A kisfiúnak szimpatikus a férfi, és nem veszi észre, hogy érdeklődése faggatózás, apáról.

Rendező: Borbás Dávid
Producer(ek): Törköly Róbert, Détári Géza, Fényes András

Újjászületés / Rebirth

Kategória: Kisjátékfilm
Hossz: 12 perc

A Gulag egy szibériai barakkjában vagyunk, az északi sarkkörön túl, ahol télen a hőmérséklet időnként mínusz 60 fok. Alkonyodik. Egy emeletes ágy alsó részén fekszik valaki, inkább csak egy halom rongy. Süvít a szél. A fekvő fiú 15 éves. Artikulálatlanul kiabál, de kivehető a szavakból, hogy magyarul beszél: édesanyját szólítja. Közeledve az archoz feltűnik, hogy megfagyott. Egy szőke férfi mellette tehetetlenségében segítségért könyörög. Körülöttük rongyokba burkolózott árnyak jönnek-mennek. Mindegyiken egy betű- és számsor segíti a beazonosítást. Ezen a napon, 1949. december 18-án szokásos napi munkavégzésük után huszonkét megfagyott ember tért vissza a lágerba... Kilenc percben, a történet valós idejében jelenik meg egyszerre egy barakk embertelen borzalma, és benne az ember. A film Sára Sándor Nehézsorsúak c. dokumentumfilm-sorozatának egyik elbeszéléséből született: egy Szovjetunióba hurcolt politikai fogoly, Beleznay Rozália ápolónő személyes történetének szabad feldolgozása.

Rendező: Dombrovszky Linda
Producer(ek): Major István, Mihályfy Borbála

Balansz / Balance

Kategória: Kisjátékfilm
Hossz: 20 perc

Karola vágya, hogy egyszer szakmailag elfogadott és sikeres elektronikus zenész legyen, de egyelőre nem érte el a célját. Együtt él Balázzsal, akinek éppen nincsenek efféle gondjai az életben. A pár a nyár végéhez közeledve nyaralást tervez, de Karola találkozik egy klub tulajával, aki zenélési lehetőséget ajánl neki, a buli viszont pont egybeesik az utazás időpontjával. Karola döntési helyzetbe kerül: a karrierjében való előrelépést vagy a barátjával együtt töltött időt, vagyis a szerelmet választja?

Rendező: Csata Hanna
Producer(ek): Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Alföldi Nóra, Bosnyák Miklós

Casting / Casting

Kategória: Kisjátékfilm
Hossz: 27 perc

A 18 éves Júlia egy szegény bányavárosban él bátyjával. Egyik nap szerencsét próbál egy modellcastingon, annak reményében, hogy új életet kezdhet majd külföldön. A casting során azonban kiderül, hogy valójában pornófilmszereplőket keresnek. Júlia először visszautasítja az ajánlatot, de a karizmatikus holland pornóproducer vonzalmat ébreszt benne és végül levetkőzik a kamera előtt. A videó felkerül az internetre, amit a bátyja talál meg. Júlia visszamegy a hotelba, hogy rávegye a producert, törölje le a felvételt. De a holland csak akkor hajlandó erre, ha a lány lefekszik vele. Júlia olyan döntést kénytelen meghozni, ami az egész életére hatással lesz.

Rendező: Csoma Sándor
Producer(ek): Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Alföldi Nóra, Mártonffy Zoltán, Dreissiger László, Deák Dániel