Magyar Mozgókép Szemle 2020 - Kisfilm blokk 1

Megosztom

Bővebben a filmről

Maszatvár / Magic Whistle

Kategória: Kisjátékfilm
Hossz: 24 perc

Film tartalma magyarul: 1984, Magyar Népköztársaság. Vera arra készül, hogy Nyugatra szöktesse kisfiát, Samut, aki tőle elválasztva, pártfunkcionárius apjával él.
Film tartalma angolul: In communist Hungary a mother wants to live with her son. To do so, she has to kidnap her own child from her influential, manipulative ex-husband.
Szinopszis: Vera (33) fiatal nő, arcán a fáradtság és a feszültség jeleivel. Arra készül, hogy barátnője segítségével Ausztrián keresztül megszöktesse kisfiát Samut (6), aki erődítményszerű villában él kommunista apjával Ivánnal (40), és a pótmamájával, a várandós Ildivel (27). A pártfunkcionárius Iván politikai befolyásával elintézte, hogy a válás után a kisfiú minél ritkábban találkozhasson anyjával. Amikor Vera hosszú idő után először látja gyermekét, világossá válik számára, hogy nemcsak férjével, hanem gyermeke szeretetéért is meg kell küzdenie. Egy délutánja van, hogy a hideg távolságtartást leküzdje, és visszanyerje Samu bizalmát, hogy Nyugatra szökhessenek. Vera anyai gesztusainak köszönhetően újra közel kerülnek egymáshoz, az anya pedig felbátorodva fia közeledésétől, nekivág a szöktetésnek: átemeli Samut a fürdőszoba ablakán, végigcipeli a kerten, de amikor kibújtatná a kerítésen, Samu tétovázik. Vera rémült fia szemébe néz. Felismeri, hogy hibázott: Ivánhoz hasonlóan rongybabaként kezelte gyermekét, és kettejük játszmája tönkreteheti a kisfiú életét. Vera visszaviszi a házba Samut. Megtörve száll be az autójába abban reménykedve, hogy fia sosem felejti el. A 24 perces kisfilmet a rendező valós családi eseményei ihlették, a bibliai salamoni döntés parafrázisaként is értelmezhető.

Szerepzavar / Out of Character

Kategória: Kisjátékfilm
Hossz: 25 perc
Film tartalma magyarul: Vehetsz fel bármilyen maskarát, ki minek gondol, annak lát.
Film tartalma angolul: Soma is a professional actor, he is willing to get his father's compliment.He can rely only on himself, and his ability to act.
Szinopszis: Soma színészként keresi a kenyerét, szeretné, ha apja elismerné tehetségét. Egy váratlan esemény következtében azonban viszonyuk még hűvösebb lesz. Soma szakmájába vetett hite is meginog, nem találja önmagát. Végül önbizalmát és bátorságát teszi próbára, hogy kivívja apja elismerését.
Rendező: Szirmai Márton
Producer(ek): Tóth Barnabás, Rajna Gábor, Szirmai Árpád, Faragó Attila, Grüll Péter, Molnár Levente

Reggelim a vacsorád / My Breakfast Is Your Dinner

Kategória: Kisjátékfilm
Hossz: 19 perc
Film tartalma magyarul: Luca frissen diagnosztizált cukorbetegként első napjait tölti a kórházban, amikor váratlanul kap egy új szobatársat: Noémit.
Film tartalma angolul: As a newly diagnosed diabetic, Luca spends her first days in the hospital when she unexpectedly receives a new roommate, Noémi.
Szinopszis: Luca frissen diagnosztizált cukorbetegként első napjait tölti a kórházban, amikor váratlanul kap egy új szobatársat, Noémit, aki felnyitja szemét egyéni szabadságának lehetőségeire. Luca még ismerkedik a betegség körülményeivel, ezért kíváncsian figyeli rutinos szobatársát, akit mindez nem gátol szabályszegő viselkedésében. Noémi felhívja a kislány figyelmét a betegség örökérvényűségére, amiből Luca is érteni kezdi a lázadó magatartás alapvető okait, és érdekelni kezdi a világ, amelyet Noémi a kórház szabályrendszerén belül kialakított magának. Közös útjuknak a kórház dolgozói vetnek véget, ám Luca magával viszi az emlékeket.
Rendező: Pantyi Petra
Producer(ek): Pálos György, Pfeiffer Linda

Bemutatás időpontja
Színes