Magyar Mozgókép Szemle 2020 - Animációs blokk I.
animációs film

Megosztom

Bővebben a filmről

Kippkopp a hóban / Kippkopp in the snow

Hossz: 7 perc

Kippkopp, a gesztenyegyerek útra indul a hóban, hogy megmentse a széncinkéket.

Rendező: Fabók Szilvia
Producer(ek): Tama Mikori

Szökési sebesség / Escape velocity

Hossz: 8 perc

Egy idegen bolygó kies barlangjában riad fel álmából egy asztronauta, amolyan bolygóközi vándor. A fényt követve a felszínre ér, iránytűjére pillant, majd elindul űrhajója felé. Folyton a háta mögé néz, léptei sűrűsödnek, tart valamitől. Hosszú idők óta egy fenevad követi, üldözi, akitől csak úgy szabadulhat, ha sikerül elhagynia a különös bolygót.

Rendező: Rebák tamás
Producer(ek): Kiss Melinda

Budapest Spaceport: A tolvajok / Budapest Spaceport: The Thieves

Hossz: 7 perc

Berta és Jan szállítja ki az ebédet az irányítótoronyba, még nem tudnak róla, hogy az előző nap megkavart start után a Kittenbergerrel Föld körüli pályáján újabb gond adódott. A toronyban belecsöppennek egy titkos eligazításba, ahol megtudják, hogy öntudatra ébredt a Kittenberger űrsikló mesterséges intelligenciája. Még az is lehet, hogy meg kell semmisíteni. Ennek a hajónak az első tisztje Sándor, ezért Bertáék elhatározzák, hogy megpróbálnak hamarabb odaérni és segíteni. Ehhez el kell kötniük Sándor saját űrsiklóját. Csatlakozik hozzájuk AR-08 is, Berta rakodó robot barátja. Az űrkikötő biztonsági szolgálata üldözőbe veszi őket, AR-nek még a még keresztül is kell verekednie magát néhány harci roboton.

Rendező: Bálint Szilárd
Producer(ek): Ordódy Judit

Belső könyvtár / Inner Library

Hossz: 9 perc

Kondor Attila festményfilmje szereplő nélküli, ami lehetővé teszi, hogy maga a néző váljon a mű aktív szereplőjévé. Köznapi terek látványából indulóan vezeti a nézőt jelentésekben gazdag mentális és imaginatív terekhez, mitológiai, filozófiai és művészeti motívumokat megnyitva az értelmezésben. A dinamikus befogadás során keletkező „belső történések” így egyfajta intellektuális és spirituális történetté állnak össze. Az animációban a kijelölt és mégis szabadon formálódó befogadási utat ismételten felragyogó fényjelenségek vezetik. A köznapi látványokra rávetülő „vizualizációkban” antik szobrok, szökőkutak formái fénylenek fel harmonikus kisugárzással. Az imaginatív terekben ajtónyílásból kiszűrődő ragyogás „húzza befelé” a figyelmet. Az erős jelentéseket sűrítő képek egy hatalmas, ódon könyvtárba vezetnek. A festményfilmben látható könyvespolcok, létrák és maguk a könyvek egyáltalán nem statikusak. A kamera jelenlétében rajzolódnak ki, mintegy képekké formálódva, személyes élményként érzékelhetővé téve azt a tapasztalatot, hogy a megismerés folyamat, állandó változás. Az animáció dinamikája mégis az egyensúly irányába mutat. A már kirajzolódott, formába testesülő könyvtárat megjelenítő képsorok után újabb változás következik. Az egyik könyvtárlétra fölött egyszer csak felfénylik egy kötet gerince. A kamera közben lassan nyit, így egyre többet mutat meg egy hatalmas könyvespolcból, amelyen itt-ott sorra felfénylik, felragyog egy-egy újabb könyv.

Rendező: Kondor Attila
Producer(ek): Ordódy Judit

Lidérc úr / Mr. Mare

Hossz: 19 perc

A fiatal férfi mellkasröntgenén egy aprócska személy sziluettje rajzolódik ki, fejének búbja tumorként türemkedik ki az ifjú oldalából. Vajon ki ez a parányi lény és milyen változást hoz magával, miután világra jön a férfi testéből?

Rendező: Tóth Luca
Producer(ek): Osváth Gábor, Lukács Péter Benjámin, Ron Dyens

Tesók / Bros

Hossz: 15 perc

A megsemmisült emberi civilizáció romjain egy fiú és disznója belebotlik valamibe (vagy valakibe), ami teljesen felforgatja az addigi gondtalan életüket. A döntéseik nemcsak barátságukat, hanem az életüket is kockára teszik.

Rendező: Nagy Marci
Producer(ek): Deák Dániel, Osváth Gábor

Bela / Bela

Hossz: 9 perc

Magyarország, Erdély, a XIX. század vége. Egy kis falut látunk a Kárpátok között megbújva, ahol épp misére hív a harangszó. Egy édesanya a kisfiát keresi az utcán sétálók között... Budapesten járunk, a fiúból fess fiatalember lett, a Nemzeti Színház elismert színésze. Aszínpadon rendre a hősszerelmes szerepét osztják rá megannyi darabban, a honi némafilmgyártás egyik ismert karakterévé válik. I. világháború. Főszereplőnk hadnagyként szolgál a fronton a Monarchia hadseregének gyalogságánál. A háború után újra a kamerák elé áll, de már Berlinben. Egy hatalmas tengerjáró szeli át az Atlanti-óceánt. Főhősünk a kajütjében feszengve próbál pihenni, de inkább lemegy a gépházba... A hajó Amerikában köt ki. Liberty Island – a szabadság szigete –a lehetőségek földje... Kaliforniában egy elegáns klubban társasággal kávézik, mikor táviratot kap. Egy hatalmas stúdióban a stáb már készen áll, a reflektorok kigyúlnak, kamera forog. Mindenki ámulattal nézi a lépcső tetején megjelenő karizmatikus színészt, aki lassan lépkedve elindul lefelé…

Rendező: Tóth Roland
Producer(ek): Topolánszky Tamás Yvan, Sümeghy Claudia, Konecsni Krisztián

Utolsó vacsora / The Last Supper

Hossz: 11 perc

Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című művének animációs festményfilmként történő feldolgozásával emléket szeretnénk állítani ennek a páratlan remekműnek. Az egyetemes kultúra egyik legnagyobb kincsének animációs eszközökkel történő feldolgozásával, az örök és legszentebb történet teljesen újszerű megjelenítésével hivatott a film felhívni a figyelmet a freskó megállíthatatlan pusztulására. Leonardo Da Vinci alkotása, az emberi mulandóságot jelképező kép ugyan elveszhet, eltűnhet, de a megváltás és a szeretet üzenete az egész emberiség számára közös és örök.

Rendező: Rofusz Ferenc
Producer(ek): Rofusz Ferenc, Hajdú Zsófia

Szimbiózis / Symbiosis

Hossz: 13 perc

Egy megcsalt feleség nyomozásba kezd férje szeretői után. Ahogy egyre mélyebbre ás, kezdeti féltékenységét fokozatosan felváltja a kíváncsiság.

Rendező: Andrasev Nadja
Producer(ek): Sipos Orsolya, Fülöp József, Emmanuel-Alain Raynal, Pierre Baussaron

Bemutatás időpontja
Készítő országok
magyar