5. Magyar Filmhét - Kisjátékfilm blokk 6.
5. Magyar Filmhét - Kisjátékfilm blokk 6.

Megosztom

Bővebben a filmről

Az előadás ingyenesen megtekinthető!
A blokk vetítési sorrendje változhat!
_______________________________________________
Téli virágzás - Kisjátékfilm

A történet egy kis székely faluban és a környező erdőben játszódik a múlt század 30-as éveinek a végén.
- Ferkó kilép az omladozó, kicsi parasztház ajtaján. Arcába vág a hó, s egy pillanatra visszatántorodik a ház falához. Szeme azonnal megtelik könnyel.
FERKÓ: Belső monológ: Én ha fáért voltam, mindig csatát vívtam. Földön nem kereshettem, mert ellepte a hó, s a fákról verdestem le az ágakat. Tudtam, minden baj a rosszaság miatt van a széles világon. Anyámtól pedig megtanultam azt is, hogy minden baj nem kezdődik mással, csak a szegénységgel. Flashback: Ferkó gondolatai otthon járnak, az apjára gondol, aki törött lábbal fekszik az ágyában. Egész nap hajtja, nem állhat meg egy pillanatra sem, dolgoztatja napestig. Anya óvó, féltő tekintetével próbál erőt adni neki. Apa csak káromkodik, ha valamit nem jól csinál.Az utolsó fák között jár, mikor hirtelen valami elsuhan előtte, s besuppan a hóba. Beletúrja kezét csuklóig, amikor kihúzza, látja, hogy egy megdermedt madár van a kezében. A két tenyere közé fogja a mozdulatlan testet, szájához emeli, s leheli rá a forróságát. Ujjaival feltúrja a tollait, s keresi a szívét. Él! Apa odainti, Ferkó félve viszi hozzá a madarat. Apa kézbeveszi, melengeti, mozgatja. Anya és a testvérek is apa ágyához gyűlnek. A madárka mozdul, szárnyait verdesve a bölcsőre száll.
Egy kismadár újraélesztése – ha csak néhány percre – boldogságot, örömet, szeretetet varázsol a házba, tűz nélkül is felmelegszenek az arcok, a tekintetek és a szívek.

Rendező: Bozsogi János
Női főszereplő: Molnár Anikó
Férfi főszereplő: Eperjes Károly
Forgatókönyv: Ozsda Erika, Bozsogi János
Operatőr: Mike László
Vágó: Varga András
Játékidő: 21 perc
_______________________________________________
25 DOLLÁR - Kisjátékfilm

Az 1900-as évek Amerikája az álmok és a nagy lehetőségek hazája volt. A film a Magyarországról kivándorló és a filmipar felemelkedésében jelentős szerepet magáénak mondható Adolph Zukor életébe enged betekintést egészen rendhagyó módon. 30 éves férfi, Paolo 1912-ben lakást bérel Amerikában. Látjuk, ahogy beköltözik, és amikor éppen kezdené belakni otthonát, furcsa nyelvezetre figyel fel a szomszédból. Kíváncsisága annyira erős, hogy odasétál a falhoz, rátapasztja fülét, hogy jobban halljon. Megváltozik az élete. Mániájává válik a szomszédból áthallatszó történések nyomon követése, ez lesz a mindene. Semmi mással nem foglalkozik, látjuk, ahogy szép lassan leépül külsőleg, viszont belül egy másik ember életét éli. A szomszéd életét. Aki nem mellesleg Adolph Zukor, a Paramount Pictures alapítója, a sztár fogalmának megalkotója. A film húsz évet ölel át, bemutatja egy ember felemelkedését és ezzel párhuzamosan egy másik ember függőségét, rabságát. A mai modern közösségi oldalaknak (facebook, instagram) ez egy görbe tükör. Főhősünk új szenvedélye miatt nem jár el otthonról, nem dolgozik, feléli tartalékait, nem tudja fizetni albérletét, örökségéből mindösszesen 25 dollár marad, ami pont annyi, amennyivel szomszédja a karrierjét kezdte.

Rendező - Béres László
Női főszereplő - Csősz Boglárka
Férfi főszereplő - Adorjáni Bálint
Forgatókönyv - Borbás Edina
Operatőr - Mayer Zoltán H.S.C.
Vágó - Tihanyi Katalin
Játékidő: 14 perc
_______________________________________________
Alex - Kisjátékfilm

A történet napjainkban játszódik, Dunakeszin. Két kisfiú (Erik és Alex) verekedése tragédiába torkollik amikor az egyik kisfiú (Erik) fejjel egy sziklára esik és életét veszti. A tragédiát okozó gyerek (Alex) családja félve, hogy a fiukat elvennék tőlük és egy intézetbe zárnák tettéért, eltüntetik a nyomokat.

Rendező: Farkas Adrienn
Női főszereplő: Polyák Lilla
Férfi főszereplő: Simon Kornél
Forgatókönyv: Farkas Adrienn, Végvári Balázs
Operatőr: Végvári Balázs
Vágó: Végvári Balázs
Játékidő: 23 perc
_______________________________________________
Lauretta - Kisjátékfilm

A kisfilm Laurettáról, egy túlsúlyos és félénk pénztárosnőről szól, aki egy külvárosi panelben lakik együtt hipochonder édesanyjával. A hipermarketben reggeltől estig körül van véve a bogaras emberekkel, akik rendre megtalálják maguknak. Hazaérve sem változik a helyzet, a halaszthatatlan teendőkről az anyuka gondoskodik. Hosszú ideje beékelődött ebbe a zárt világba, de nem is erőlködik, hogy kikerüljön belőle. Régebben énekes akart lenni, egyetlen kikapcsolódásaként régi operalemezeit hallgatja. Élete lassú változásnak indul, amikor az anyuka porszívózás közben ájultan zuhan a padlóra és kórházba kerül. Lauretta egyedül marad a lakásban. Anyuka természetesen folyamatosan ellenőrzi őt telefonon, de nővére unszolására például elmegy egy vakrandira. Másnap kórházi leleteket kellene bevinnie anyjának, de sehol nem találja őket. Végül átkutatja az anyuka szobáját és legnagyobb döbbenetére rátalál saját 15 évvel ezelőtti felvételi értesítőjére, amiben az áll, hogy felvették a Zeneakadémiára.

Rendező: Brauner Máté
Női főszereplő: Rainer-Micsinyei Nóra
Forgatókönyv: Ászity Boglárka
Operatőr: Bálint Dániel
Vágó: Tokár Dániel
Játékidő: 20 perc
_______________________________________________
A Nagy Dobás - Kisjátékfilm

Tamás fiatal, ambiciózus rendező, aki első nagyjátékfilmjét forgatja. A főszerepet játszó, lecsúszott Mihály azonban képtelen hitelesen eljátszani a saját vízbefulladását, ami a filmjük nagyjelenete lenne, Tamást pedig megismerkedésük óta ki nem állhatja. Saci a sokat látott első asszisztens próbálja békíteni őket, emellett egyben tartani a forgatást - de nincs könnyű dolga. Már épp kezdenének kicsúszni az időből, amikor Tamásnak egy vita hevében megdöbbentő ötlete támad...

Rendező: Borsos Miklós
Női főszereplő: Petrik Andrea
Férfi főszereplő: Kamarás Iván
Forgatókönyv: Maczkó Zoltán, Borsos Miklós
Operatőr: Lóth Balázs
Vágó: Borsos Miklós
Játékidő: 27 perc

Színes
Készítő országok
magyar