2013-11-19
LUX Filmnapok a Corvin moziban

November 26-án és 27-én az Európai Parlament a Corvin moziban mutatja be a Lux-díjra jelölt döntős filmeket. Valeria Golino: Miele, Felix van Groeningen: Alabama és Monroe, valamint Clio Barnard - The Selfish Giant című alkotásaira jegyeket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának weboldalán, a www.europarl.hu-n lehet nyerni.

A Lux-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, melyet 2007 óta minden évben olyan filmeknek ítélnek oda, melyek az európaiak életéről és identitásáról, valamint mindenkit érintő kérdésekről szólnak. A három döntős alkotást egy nemzetközi zsűri választja ki és a Lux Filmnapok keretében az Európai Unió 24 hivatalos nyelvén feliratozva mind a 28 tagállamban bemutatják a filmeket.

 A nyertes filmet 2013. december 11-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén. A The Broken Circle Breakdown a belga Felix van Groeningen filmje. Az alkotás Elise és Dider valószerűtlen szerelmi történetét meséli el, akik lányuk súlyos betegségével küzdenek.

Clio Barnard filmje, a The Selfish Giant egy kortárs mese két barátról, akik közül az egyik mind kapzsibbá és kizsákmányolóbbá válik, ami végül egy tragikus eseményhez vezet.

A Miele - Valeria Golino filmje – egy érzékeny dráma, mely egy fiatal nő történetét meséli el, aki gyógyíthatatlan betegeknek segít meghalni, illetve bemutatja egy új betegéhez, egy teljesen egészséges férfihoz fűződő kapcsolatát. A filmben Pohárnok Gergely, Balázs Béla díjas magyar operatőr is közreműködött.

Idén is szavazhat a közönség kedvenc filmjére a http://www.luxprize.eu/public_mention vagy a https://www.facebook.com/LUX.Cinema.Prize oldalon. A szavazók automatikusan részt vesznek egy sorsoláson, amelynek nyertese 2014 júniusában részt vehet a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválon. A fesztiválon a Lux-díj következő évi kiírásának tíz filmjét is bemutatják.

A LUX Filmnapok programja

Helyszín: Corvin mozi Latabár terem(1082 Budapest, Corvin köz 1.)
2013. november 26. (kedd)
18:00 - Valeria Golino - Miele
20:30 - Felix van Groeningen - Alabama és Monroe

2013. november 27. (szerda)
18:00 - Clio Barnard - The Selfish Giant

Az előadások ingyenesen látogathatók!

 

Lumière Filmklub az Európa Pontban:
A Miele című filmet november 28-án az Európa Pont is műsorra tűzi, ennek kapcsán rendezett beszélgetésen először Andy Vajna kormánybiztossal, Bagó Zoltán európai parlamenti képviselővel valamint Havas Ágnessel, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatójával vitatunk meg európai filmekkel és filmfinanszírozással kapcsolatos kérdéseket, majd Vezér Éva és Pohárnok Gergely beszél a LUX-díjról, és a Miele című filmről.  A programra a belépés ingyenes.

Időpont: 2013. november 28. (csütörtök) 18:00
Helyszín: Európa Pont
1024 Budapest, Lövőház utca 35. (Millenáris)