5. Magyar Filmhét - Gasztroangyal / Az eleven Húsvét
5. Magyar Filmhét - Gasztroangyal / Az eleven Húsvét

Megosztom

Bővebben a filmről

Erdélyben van egy kis falu, Csíkmadaras, melynek lakói hűen őrzik őseik hagyományait. Jobban mondva, nem is őrzik, hanem megélik, napról napra, hétről hétre, évszázadok óta. A film egy ott élő család segítségével meséli el a húsvéti szokások rendjét nagy csütörtöktől kezdve egészen az ünnep csúcspontjáig. A műsorvezető, Borbás Marcsi Gáll Timihez és Leventéhez csatlakozva tapasztalja meg az élő hagyományokat, melyek a legtermészetesebb módon teremtenek rendet az ottani emberek életében. Nagy csütörtökön az összetartozó családok asszonyai közösen kezdik el a böjti káposzta készítését, ki-ki a maga receptje szerint. Az esti oltárfosztás után pedig Jézust követve ülnek össze a férfiakkal az utolsó vacsorára. Az ünnep szerves részét képezik az ételek, hisz az utolsó böjti napok és a húsvéti fogások meghatározott rendben követik egymást kisebb-nagyobb szertartások sorozataként. A húsvétkor asztalra kerülő ételek útja azonban először egészen máshová vezet. Az ünnep reggelén ugyanis tökéletes sorokba rendeződött, számunkra ünnepi viseletnek tűnő, ám az ottaniak számára mégis hétköznapi viseletekbe öltözött asszonyok, gyerekek és férfiak ezrei várják, hogy nagy gonddal elkészített ételeiket a püspök megszentelje. A döbbenetes és megható látványt nyújtó esemény után mindenki hazatér, hogy otthonában, szépen terített asztalnál teljesedjen be az eleven húsvét eszméje. A felkavaró dokumentumfilm kimagasló nézettséget produkált és zajos visszhangot váltott ki a közösségi hálón.

Rendező: Szögi Lackó
Operatőr: Szögi Lackó
Vágó: Hubb Szabó Csilla
Hangmérnök: Hunyadkürti Zsolt

Színes
Készítő országok